Vad är musik?

Musik är ett fenomen som är människoskapat. Närmare bestämt är musik en sammanslagning av olika ljud, rytmer och toner.

I begynnelsen

Till en början så var musiken som skapades av människor högst primitiv. Det kunde handla om att man i takt slog flinta mot stenar (likt trummande) eller att man sjöng a capella (sång utan ackompanjemang). Världens äldsta musikinstrument var en benflöjt som tillverkades för så långt tillbaka som 35000 år sedan.

Troligtvis kom musikskapandet spontant när homo sapiens sapiens insåg att det kunde låta behagligt när man gjorde musik i takt. Dessutom får man en icke oväsentlig mängd rörelse genom att skapa musik (speciellt vid trummande).

Fysikaliska definitionen av musik

Musik består av ljudvågor som i sin tur är beroende av tryckvariationer från ett medium till ett annat. Man kan höra ljud under vatten, men det låter inte på samma sätt som uppe på land, vilket du kan ha märkt av själv. Ljud kan inte färdas i vakuum och därför kan man inte höra musik i yttre rymden. Vidare så finns det olika frekvenser av ljud. Människan kan höra frekvenser mellan 20-20000 hertz (Hz). En frekvens anger hur många svängningar en ljudvåg gör inom ett visst tidsintervall.

Ljud kan vara farligt och ge bestående skador på trumhinnan, speciellt höga ljud från exempelvis stridsflygplan, rockkonserter eller andra fenomen. Därför bör man undvika att lyssna på alltför hög volym i sina hörlurar. Tinnitus är en vanlig åkomma som kan uppstå genom långvarigt bruk av hög volym. Barn är extra känsliga, varför personer under 13 år inte alltid får gå på rockkonserter.

Ljud uppstår från en ljudkälla. All fast materia ger i från sig ljud, dock är det inte säkert att vi kan höra det. För att konkretisera det här faktumet så kan man föreställa sig att man tappar en tvättsvamp och en kaffekopp i betonggolvet från 1 meters höjd. Vad händer?

Jo, tvättsvampen som är fylld med porer och vars mjuka material fungerar som stötdämpare kommer knappt ge ifrån sig något för människan hörbart ljud. Den kommer inte gå sönder heller. Kaffekoppen däremot är gjord av ömtåligt porslin och går sönder i massvis med bitar omedelbart. Det här ljudet hör du direkt.

Nedsättning av hörsel

Nedsatt hörsel är vanligt hos äldre. Det är helt naturligt att människans organ försämras och presterar sämre med åren. Det gäller även hörselorganet vars hörselceller inte kommunicerar lika effektivt med varandra som när personen var ung. Det finns också sjukdomar som gör att man inte kan höra, man kan också födas döv utan att ha en sjukdom. Det är ett komplext ämne som man kan forska mycket om.

De som behandlar nedsatt hörsel är audionomer tillsammans med öron-näsa-hals-specialister (specialistläkare inom bland annat otologi).

Det är idag tillåtet att köra bil som hörselnedsatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *