The Beatles

Få band i musikhistorien har gjort ett sådant stort avtryck som The Beatles. Den klassiska gruppen bildades i Liverpool 1960 och bestod av John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr och George Harrison. Bandet har sålt över en miljard album världen över, vilket gör The Beatles till den mest lyssnade musikgruppen någonsin. The Beatles musik finns tillgänglig på samtliga digitala musiktjänster.

Varför blev The Beatles stora?

The Beatles blev stora av den anledningen att de var sensationella. De ansågs vara extremt duktiga musiker som fick musicerandet att verka ledigt och lätt, vilket i sig är en konst. Man myntade begreppet Beatlemania för att beskriva manin (hysterin) över The Beatles som musiker och idoler. Var de än kom så möttes de av folk som skrek exalterat och ville ha bilder och autografer.

Gruppens två stora profiler var helt klart John Lennon och Paul McCartney. De andra två hamnade i skymundan, men å andra sidan sökte de inte stjärnstatus på samma sätt som Lennon och McCartney. De senares privatliv var också ständigt bevakade, vilket gjorde att gruppen sällan fick en lugn stund. I förlängningen testade gruppen diverse substanser, och påstås ha skrivit vissa låtar under influensen av dem.

Experimenterandet

The Beatles gillade att söka nya influenser på vitt skilda håll. Bland annat så var albumet Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band influerat från indisk musik och man kan på flera spår höra en sitar spelas.

Just att de vågade experimentera gjorde att de dels kunde bredda sin publikskara och dels hålla intresset för dem vid liv. Artister måste ständigt förnya sig för att vara aktuella, men det är inte alla som törs byta genre bara för att behålla intresset.

Huvudprofilernas kamp mot bandet och omvärlden

John Lennons val att bli tillsammans med Yoko Ono och helt byta musikalisk inriktning sågs inte med blida ögon bland alla. Paul McCartney grälade mycket med Lennon om vad som skulle hända med bandet och hur de skulle förnya sig. Bandet upplöstes 1970 och hade då spelat i 10 år. 10 år senare (8 december 1980) mördades John Lennon utanför sin bostad i New York på öppen gata. Hans död sände en chockvåg genom samhället och en park intill bostaden överöstes med blommor och kort samt tända ljus.

2001 dog George Harrison och kvar (februari 2020) är alltså Paul McCartney och Ringo Starr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *