Vid olika tillställningar

Musik används inom en rad sammanhang men de kanske viktigaste är när många människor samlas på en plats för att fira, hedra eller sörja någon eller något. Det behöver inte handla om människor utan även byggnader och olika datum med mera.

Skolavslutningar

Vid skolavslutningar, som numera inte får vara konfessionella (det vill säga manifestera gudsdyrkan), sjungs bland annat Idas sommarvisa i kyrkor och skolor i hela landet. Det är en lång tradition och när barnen sjunger dessa låtar så tar man farväl av det befintliga skolåret och välkomnar nästföljande. Ibland kan körer leda allsång eller så kan samtliga i lokalen sjunga samtidigt.

Bröllop

Bröllop är i det här sammanhanget svårt att definiera. Det är brudparet som bestämmer om musik ska spelas överhuvudtaget och i så fall vilken slags musik. Oftast väljer brudparet musik som de gemensamt tycker om eller/och beskriver en känsla eller stämning de delar med varandra. Man kan välja bröllopslåtar i form av bröllopsmarscher och bröllopspsalmer eller något annat. De som är på ett borgerligt bröllop vill nog helst inte höra psalmer i första hand, annars hade de förmodligen valt ett kyrkligt bröllop.

Student

”Sjung om studentens lyckliga dar” är en känd studentsång. Vid studenten råder eufori, glädje men även en viss vemodighet. Man lämnar barndomen för gott och ska träda in i sitt tidiga vuxenliv. Därför är de flesta studentsånger uppmuntrande och idag lyssnas det även på moderna låtar bland ungdomarna som tar studenten när de står på flaket och hoppar.

Begravning

Begravningar är även dem lite svåra att definiera i ett musikaliskt sammanhang. I teorin har den avlidne rätt att välja vilken musik som ska spelas vid dennes begravning. Om det så är musiken till en gammal film eller något modernt dataspel så är det i praktiken också ofta genomförbart. De flesta begravningssånger är melankoliska och storslagna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *