Nirvana – grungens förgrundsgestalt

Bandet Nirvana var aktivt från 1988 till 1994 och rönte stora framgångar både bland allmänheten och musiktyckare. 1992 då gruppen var på toppen av sin karriär så bestod bandet av frontmannen Kurt Cobain (gitarrist och sångare samt låtskrivare), Krist Novoselic (basist) samt Dave Grohl (trumslagare). Bandets mest kända album var det andra i ordningen, nämligen Nevermind. Innan dess kom Bleach och efter Nevermind kom det tredje och sista albumet In Utero ut på marknaden.

Kurt Cobain

Kurt Cobain var utan tvekan bandets största profil, till och med inom grungen var han sedd som den största ikonen. Kurt Cobain föddes i Aberdeen i delstaten Washington år 1967. Hans barndom var svår och föräldrarnas skilsmässa tog hårt på honom. Han stängde ute världen och lyssnade till punk inne på pojkrummet.

Det som gjorde Kurt Cobain till unik för sin tid var att han visade feministiska åsikter öppet i en rockkultur där männen gjorde störst avtryck. Sedan sin barndom plågades han av skolios (snedställd ryggrad) samt en intensiv magsmärta som länge pågick utan att bli diagnostiserad. Därför började Kurt tidigt använda diverse narkotika och alkohol för att bedöva smärtan.

1993 var det uppenbart att Kurt Cobain hade mycket svåra problem med sitt missbruk, och bandet kunde inte turnera som tänkt. Kurt Cobain dog 1994 i sitt hem i Seattle. Den officiella dödsorsaken var självmord men konspirationsteorier påstår att han kan ha blivit mördad.

Club 27

En mycket berömd lista som Kurt Cobain är presenterad på är Club 27. Den berömda Club 27 är en sammanställning över musiker som dog vid en ålder av 27 år. Bland andra återfinns Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin samt Amy Winehouse på listan. 2015 publicerades en artikel förnekandes det faktum att dödsrisken var förhöjd vid en ålder av 27 år. Däremot måste man komma ihåg att i stort sett samtliga på listan hade ett riskabelt leverne med missbruk och alkoholism. Håller man sig borta från det så är risken att dö vid en sådan ung ålder mindre.

Hur gjorde Nirvana grungen populär?

Kurt Cobain var ambivalent, han ville både bli känd och tjäna pengar men ändå ses som en undergroundprofil. En sådan kombination fungerar dessvärre inte och det var uppenbart på många sätt att Kurt led av sitt kändisskap. Bland annat blev han deprimerad av det faktum att han som rik kunde köpa en hel skivaffär, samma affär som han stod i några år tidigare och drömde om att köpa ett album trots sin fattigdom.

Det Nirvana gjorde var att de sökte sig till ett populärt skivbolag som hade rätt kontakter. Butch Vig som var producenten till Nevermind bidrog så klart också till populariteten. Nirvanas mest kända sång är ”Smells like teen spirit”, men de tröttnade på att hela tiden bli uppmanade att spela den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *