Michael Jackson

Michael Jackson var kanske den mest kända musikern när han stod på toppen av sin karriär. Alla som hade någorlunda bra allmänbildning visste vem Michael Jackson var, och det var lätt att urskilja honom från andra artister. Han blev tidigt berömd för sitt häftiga, om än något provokativa, scenspråk. Den gudabenådade rösten gjorde att han blev extremt populär, och de excentriska kläderna hjälpte honom att uppnå ännu högre status.

Barndomen

Michael Jackson föddes in i en stor syskonskara 1958 i orten Gary i delstaten Indiana. Fadern jobbade hårt om dagarna med ett enkelt arbete och ville att barnen skulle lyckas bättre än honom i livet. Därför tvingade han dem att varje kväll repetera i timmar samtidigt som han bestraffade dem med skärpet om något lät fel. För Michael var barndomen något som satte djupa spår i honom och han brast ut i gråt när han skulle förklara vad som hänt i tv i vuxen ålder.

The Jackson 5

The Jackson 5 bestod av Jackie, Tito, Marlon, Jermaine och så minstingen Michael Jackson. De rönte stora framgångar i USA och fick tidigt uppmärksamhet för att de var ovanliga för sin tid. Det var inte normalt att se fem unga afroamerikaner stå och sjunga i riks-tv.

Redan då var fokuset inriktat på Michael eftersom han var förstesångaren, det tycktes också som att han hade mest karisma i gruppen.

Soloartisten Michael Jackson

Michael Jackson blev mest uppmärksammad för sin karriär som soloartist. Han släppte en rad album, exempelvis Thriller, Bad, HIStory och så vidare. Det var lätt att sjunga med i Michaels låtar och han wailade ofta (ung. ylade med rösten). Michael Jackson är en av de mest inkomstbringande artisterna någonsin, snäppet under The Beatles. Han kallades ofta för ”The King of Pop” och när han stod på toppen av sin karriär var det få manliga soloartister som kunde komma i närheten av hans popularitet.

Skandaler och hudfärgsbyte

Michael Jackson var precis som många andra väldigt berömda personer en ifrågasatt individ. Det uppdagades att Michael misstänktes för att ha antastat små pojkar, men han friades sedermera i rätten. Berömmelsen tärde på Michael och han dolde bland annat sina barns ansikten med masker när de visade sig tillsammans ute i offentligheten.

Det som Michael gjorde som många förknippar med honom och hans personlighet var hans val att byta ut sin färgade hud mot vit istället. Sjukdomen vitiligo gjorde att han tappade pigment. Det ledde till fläckighet som Michael valde att ersätta med en enhetlig, vit hudfärg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *