Varför lyssnar man på musik?

”Ibland så är musik den enda medicinen kroppen och själen behöver” lyder ett citat. För många människor stämmer det här faktumet, musiken gör en mer tillfreds i en viss situation eller i ett visst stämningsläge.

För att skapa sig en identitet

Människor tenderar att göra saker som formar dem till att bli olika roller i samhället. Det gäller även vilken typ av musik vi lyssnar på. Om man exempelvis lyssnar mycket på rock så kan det bli lättare att komma överens med en annan som lyssnar på rock, än om den senare skulle lyssna på opera. Vi söker oss till likasinnade allt som oftast.

För att det är avkopplande

Det är vetenskapligt bevisat att musik är lugnande och hälsosamt både för kroppen och hjärnan. Oavsett om man gillar att ligga i badkaret och lyssna på Enya eller träna till Guns N’ Roses kan man räkna med att det gör effekt på ens humör och välmående.

Det är stämningshöjande

Det kan vara svårt för många att föreställa sig en nattklubb utan musik eller ett gym utan musik. Musiken gör att man lättare kan röra sig eftersom vi är programmerade att dansa till just rytmik och toner. Genom musik kan man också lättare stänga ute omvärlden och helt fokusera på övningen man gör i gymmet.

Man vill fördriva tid

Ibland lyssnar man på musik bara för att få tiden att gå lite fortare. Man kanske inte ens är intresserad av att lyssna på musik men gör det ändå. Det är vanligt att ha på radion under bilfärder, när man städar eller när man är ute och går på promenader. Oavsett varför man lyssnar på musik så gör den onekligen att tiden upplevs gå snabbare än normalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *